+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

[vc_row height=”small” width=”full”][vc_column][vc_column_text]Vrei să studiez în Suedia? Noi suntem aici pentru a-ți oferi o imagine detaliată asupra a ceea ce înseamnă viața de student în Suedia.

Sistemul de învățământ din Suedia

Liceul în Suedia, durează doar 3 ani, absolvirea fiind marcată de o calificare echivalentă cu Bacalaureatul. La fel ca și în țara noastră, admiterea la universități este posibila prin intermediul Bacalaureatului, fiind permis tuturor elevilor, aceștia beneficiind de un tratament egal, indiferent de țara de proveniență.

Există o continuitate a studiilor în cadrul aceleiași instituții prin urmarea programului de master în Suedia axat pe specializarea și profesionalizarea studenților, cu o durată cuprinsă între 1-2 ani. În general, programul la care se înscrie un student conține mai multe module sau cursuri. Fiecare curs are un număr de puncte sau credite.

Anul școlar e împărțit în 2 semestre, și fiecare semestru e împărțit în 2 perioade. Astfel, pentru a fi considerat student integralist ar trebui să ai 15 credite per perioadă, adică 30 de credite per semestru sau 60 de credite per an. Cursurile pot avea de la 7,5 credite până la 32,5 (poate și mai mult). Există și posibilitatea de a pleca pentru câteva luni sau pentru un an la o universitate parteneră a celei în care studiezi, prin programe de schimb academic sau Erasmus fără plata unor taxe suplimentare de școlarizare.

Studii gratuite

Studenții internaționali din tări membre ale Uniunea Europeană nu plătesc taxe de școlarizare pentru învățământul superior în universitățile suedeze. Deși costul vieții în Suedia pare mare la prima vedere, există soluții prin care poți să îți crești veniturile! Cum? Job part time sau student aid.

Job part time pentru student în Suedia. Dacă ești înscris la o universitate din Suedia, există posibilitatea să lucrezi fără permis de muncă. Cetățenii UE au nevoie de permis de rezidență dacă locuiesc în Suedia mai mult de trei luni. Salariul primit de către student este în general de 110 SEK/ora($11) sau mai mult, depinzând de munca prestată. Nivelul vorbitorilor de limbă engleză în Suedia este foarte ridicat, dar este recomandat să urmezi cursurile de limbă suedeză oferite de universități pentru a-ți găsi mai ușor un loc de muncă.

Este o idee foarte bună să începi să cauți un loc de muncă încă din luna iulie, înainte de a pleca, pentru că atunci cei mai mulți studenți sunt în vacanță. Există posibilitatea de a lucra maximum 10 ore pe săptămână și full-time pe timpul verii.

Educație neconvențională

Sistemul suedez de învățământ superior oferă un mediu de învățare antrenant și deschis, unde accentul se pune pe învățarea colaborativă, gândirea critică, creativitate și inovație.

Sistem performant

Deși sistemul de învățământ suedez nu are taxe de școlarizare pentru studenții europeni, acesta este considerat unul dintre cele mai performante din lume, concentrându-se pe nevoile studenților și încurajând dezvoltarea de talente și abilități.

Programe de studiu în limba engleză

Universitățile suedeze au o varietate largă de programe de studiu predate integral în limba engleză, suedezii clasându-se în mod constant printre primii trei vorbitori non-nativi de limba engleză din lume.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]