+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

Ce este o universitate de ştiinţe aplicate?

Să luăm drept exemplu Universitatea Wittenborg din Olanda. Wittenborg este o universitate de științe aplicate, ceea ce înseamnă că programele sale de licență și masterat sunt concepute în așa fel încât absolvenții să găsească un loc de muncă nou, mai bun sau își pot îmbunătăți situația curentă la locul de muncă. Programele universitare de științe aplicate duc întotdeauna la o creștere a șanselor de angajare pentru studenții și absolvenții lor.

La fel ca orice unitate de învățământ superior din Europa, Universitatea Wittenborg aplică programelor sale de specializare standardele europene, precum Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS) și urmează anumite standarde de educație așa cum sunt descrise în “Dublin Descriptors”.

Universitatea de cercetare versus universitatea de ştiinţe aplicate

În Olanda, sistemul de învățământ superior este organizat după sistemul binar al universităților de cercetare și al universităților de științe aplicate. Universitățile de cercetare oferă programe de studii axate pe cercetare fundamentală/de bază sau pe cercetare științifică. Scopul este de a îmbunătăți teoriile științifice pentru o mai bună înțelegere și predicție a fenomenelor naturale sau de altă natură. Pe de altă parte, universitățile de științe aplicate, precum Wittenborg, se axează doar pe programele care duc la o rată de angajare mai mare. De aceea cercetarea pe care studenții o efectuează în timpul programelor de licență și de masterat, deși aderă la standardele academice internaționale, este în mod evident o cercetare aplicată.

Academic versus academisch din limba neerlandeză

În limba engleză sau în limba română, termenul de academic se referă la o formă superioară de educație sau la studiul formal în cadrul unei instituții de învățământ superior, precum o universitate de științe aplicate sau o universitate de cercetare. Termenul de academic se poate referi și la calificările obținute, la curriculum, la programe sau la cursuri. În Olanda însă, termenul de academic nu trebuie confundat cu termenul academisch, care se referă doar la studiul și la programele de studiu la o universitate de cercetare (universiteit).

Universitate/University versus Universiteit

Întrebare: Când o universitate nu este o universitate în Olanda? Răspuns: Atunci când vorbim de o universitate de științe aplicate în Olanda.

Așa cum menționam mai devreme, în cadrul sistemului binar de învățământ superior olandez, există universitățile de științe aplicate și universitățile de cercetare. Doar că, în limba neerlandeză, termenul pentru o universitate de științe aplicate este hogeschool, pe când o universitate de cercetare este universiteit. Wittenborg este o universitate de științe aplicate specializată pe programe de management în limba engleză pentru studenții străini și pentru studenții din Olanda care vor să lucreze la nivel internațional.

Cercetare aplicată versus cercetare fundamentală/de bază?

În cadrul Universității Wittenborg, studenții fac muncă de cercetare, dar în alt mod față de cercetarea din cadrul unei universități clasice.

În tabelul de mai jos, vă arătăm diferența dintre cercetarea aplicată și cercetarea fundamentală:

Sursă articol: https://www.wittenborg.eu/applied-science-university-applied-research-versus-fundamental-research-university.htm?fbclid=IwAR0WL5en8wX0TGg1PsVuxO5rBif8WtERFw5PskaFI8okCun20TrxTodxHHM