+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

[vc_row height=”small” width=”full”][vc_column][vc_column_text]Dragă elevule de clasa a 12-a,

Știu că în perioada asta îți pui o mulțime de întrebări despre viața ta și despre viitor. Știu că toată lumea te întreabă la ce facultate dai și mai știu că, în afara unor situații norocoase de claritate totală, sunt șanse mari să fii în categoria celor care habar nu au ce vor să facă în viață. Știu cum te simți, pentru că am fost și eu acolo.

Îmi amintesc și acum cum am decis eu facultatea la care sa dau. Singurul moment în care mi-am dorit, poate, mai serios, să mă îndrept spre o anumită meserie a fost în clasa a 11-a, când am studiat la școală psihologia și mi-a plăcut enorm.

Am renunțat repede, după câteva consultări interne, nu era o meserie de viitor și urma să mor de foame ca psiholog. Așa că am cam decis să dau la ASE, o facultate de viitor, aducătoare de bani, care era potrivită pentru fete. Am ajuns să dau la Comerț, ca o cale de mijloc între Marketing (unde mi-ar fi sunat mie bine) și Finanțe-Bănci, unde ar fi vrut tata (doar că pe mine viața printre cifre m-a speriat teribil).

Habar n-aveam ce urma să învăț la Comerț, dar m-am străduit din răsputeri să ating un vis care nu era al meu. Și, Doamne, cât m-am mai stresat la examenul ăla, nu dormeam nopțile și părea că absolut toată viața mea depinde de acel rezultat. Winner or loser? Succes sau eșec?

Ei bine, dacă aș avea din nou 18 ani, aș face lucrurile cu totul altfel. Și îmi doresc enorm ca tu să nu mai repeți greșelile tuturor celor care s-au aruncat într-o facultate doar pentru că “așa se face”. Implicațiile sunt mult mai profunde decât crezi.

Facultatea se alege cu sufletul, pe baza a ce-ți place, nu a ce-ți va aduce bani

Asta este o lecție pe care eu am învățat-o atât de greu… Am făcut multe alegeri în viață din teamă, din dorința de siguranță și de confort. Mi-am petrecut ani în joburi în care eram total nefericită, doar pentru că-mi ofereau un salariu bun și statut.

Am ales pe aceste criterii total greșite, fără vreo legătură cu bucuria mea de fiecare zi, iar asta m-a costat enorm de mult timp și multă tristețe, confuzie și conflict interior. Inima îmi spunea că nu e acolo locul meu, doar că eram deja mult prea implicată, investisem deja atât de mult timp.

Având în vedere că-ți vei petrece enorm de mult timp la job, o treime din zi, e important să te duci acolo cu bucurie. E esențial să-ți miște sufletul, să ți se pară minunat ce faci. Nu, nu “așa și așa”. Ci entuziasm, pasiune, încântare!

Banii vin când ești acolo cu inima, Universul îți va aduce resursele de care ai nevoie în moduri total neașteptate, tu trebuie să aduci ce ai mai valoros. Ți-am spus deja ce.

Dacă alegi acum, fără să fii convins, nu pierzi doar 5 ani de facultate, ci încă vreo 10 ani din viața ta

Poate te gândești că, și dacă te vei prinde pe parcurs că nu-ți place la facultate, vei renunța atunci și te vei apuca de altceva. Doar că, în afara unor cazuri de hotărâre reală, presiunea de a rămâne va fi mai mare dacă deja te-ai apucat, comparativ cu situația în care nu ai intrat încă în horă.

Dacă vei începe și să muncești în domeniul respectiv, din motivele greșite, enumerate mai sus, vei acumula tot mai multă nefericire și frustrare și, cu cât trece timpul, cu atât îți va fi mai greu să ieși și să te apuci de ceva nou. Știu asta de la cititorii care-mi scriu că, la 30+ de ani, s-au săturat să ducă o viață care nu e a lor, însă habar n-au cum să iasă și habar n-au nici de ce să se apuce. Pentru că nu se cunosc pe ei. Sunt blocați într-o capcană ce pare fără ieșire și, crede-mă, e mult mai ușor să iei astfel de decizii acum, când n-ai obligații și toată viața înainte.

O decizie de-o viață (în multe cazuri) merită o perioadă de teste pe măsură

Cel mai important lucru pe care vreau să ți-l spun este ăsta: nu trebuie să decizi acum, chiar dacă așa pare. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și viața ta este să recunoști că nu știi momentan încotro să te îndrepți. Și apoi să ai curajul să le spui asta și alor tăi și să-ți iei cel puțin un an de experimente. Î

n afară se numește gap year și a devenit o normalitate, pentru că adevărul e că tinerii nu știu ce vor să facă cu viața lor și au nevoie să testeze. E foarte greu să iei decizii despre ce vrei să lucrezi, dacă nu ai avut experiențe de muncă sau mentori dintr-un anumit domeniu.

Câteva dintre lucrurile pe care le poți face în acest an:

  • fă voluntariat – prin platforme precum workaway sau woofing, poți găsi proiecte în toată lumea și poți învăța diverse skill-uri, ca să vezi dacă-ți plac sau nu. Poți face asta și-n țară, există așa de multe ong-uri unde poți învăța lucruri!
  • scrie-le oamenilor care ți se pare că au joburi interesante și roagă-i să iasă cu tine la o cafea să-ți povestească mai multe despre ce fac zi de zi sau chiar să lucrezi alături de ei un timp. Am citit la un moment dat despre o tipă care a încercat 12 joburi în 12 luni, tocmai ca să-și clarifice traiectoria. Mi s-a părut o idee extraordinară și foarte eficientă, dacă gândim pe termen lung
  • investește în a te cunoaște pe tine – învață să meditezi și fă-o măcar 15 minute zilnic (aplicația Headspace este un bun început), ține un jurnal despre stările tale, mergi la workshop-uri sau la terapie. Această cunoaștere îți va oferi claritate despre ce-ți place și te pune în contact cu sufletul tău
  • citește mult – Brandon Stanton, creatorul Humans of New York, spunea intr-un podcast că biografiile sunt cea mai bună cale să înveți istorie și despre cum arăta viața de zi cu zi a unor oameni super interesanți. Poți începe cu Benjamin Franklin sau Andre Agassi. Apoi, poți citi cărți despre evoluție personală, care te vor ajuta să te înțelegi mai bine – Brene Brown este un autor absolut minunat, îți recomand toate cărțile ei, care vorbesc despre curaj, autenticitate, vulnerabilitate și conexiunea cu ceilalți.
  • poți face un test de cariera; Testul este recomandat pentru cei preocupați de viitorul lor, care vor sa afle cât mai devreme ce cariera li s-ar potrivi. Și este îndeosebi recomandat celor peste 14 ani, aflați la răscruce de drumuri în alegerea viitorul academic, fie că este vorba de liceu sau de facultate.

Pentru orice detalii legate de test, programări și consiliere ne poți contacta la 0728.960.370, pe mihaela.haiduc@premiumedu.ro sau completează formularul de mai jos.

Nu face lucrurile doar pentru ca “așa se fac” – ai propriul tău ritm!

Știu că pare o decizie banală, care trebuie luată acum, altfel se termina toată viața ta. Știu că așa se face. Adevărul e că acest sistem este acolo doar spre ghidare, și în niciun caz nu ține cont de ritmul și de nevoile fiecăruia dintre noi. Suntem unici, iar fiecare are propriul ritm de evoluție. Nu trebuie nimic, e doar o iluzie. Nu suntem trași la indigo, ca să ne aliniem la linia de start când am împlinit 18 ani.

Știu oameni care muncesc de zeci de ani într-un job pe care-l urăsc și care abia așteaptă weekend-ul. Știu oameni care și-au găsit misiunea la 50 de ani. Știu oameni care au crezut clar că știu ce vor să facă cu viața lor, pentru ca apoi să se trezească la 35 de ani că nu se mai regăsesc și s-o ia de la capăt. Știu oameni care au petrecut 25 de ani într-un domeniu pe care-l urăsc, pentru ca apoi să-și facă curaj și să se întoarcă la școală pentru pasiunea lor din copilărie.

J.K Rowling, creatoarea Harry Potter, a fost publicată la 32 de ani. Morgan Freeman a devenit celebru la 52 de ani. Generalul Sanders a fondat KFC la 65 de ani.

Totul în viață se întâmplă după propriul ceas interior.

E ok să nu știi încă ce vrei să faci cu viața ta.

Ai dreptul să spui “mai am nevoie de timp” și să explorezi atât cât simți

Respectă-ți ritmul personal.

Respectă-ți adevărul interior. Când tu faci asta, o vor face și cei din jur, chiar dacă nu le va plăcea ce vor auzi.

Nu lăsa pe nimeni să te grăbească după propriul timing.

Dacă fie și un singur tânăr de 18 ani decide să nu meargă cu valul și ia decizia de a lua o perioadă de teste pentru a-și decide viitorul, eu mă declar mulțumită.

Sursa: motivonti.ro [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]