Continuăm ghidul nostru pentru cei care vor să devină studenți internaționali cu a doua parte de trucuri și sfaturi. După ce ai stabilit ce buget ai, ai ales programul de studii cel mai potrivit pentru tine și ai găsit universitatea preferată (cum poți face asta, găsești detaliat în prima parte a ghidului aici), iată care ar fi următorii pași de făcut pentru a studia la o universitate în străinătate:
PASUL 7 : Aplică pentru burse
Acest pas este legat de bugetul tău, dar și de universitatea la care aplici. Dacă, în unele cazuri, este necesar să aplici pentru o bursă în paralel cu înscrierea la universitate, în altele, poți să aplici pentru bursă ulterior sau după ce îți este confirmat locul.
Ce trebuie să știi este că există diferite tipuri de programe de ajutor financiar:
• burse
• granturi
• împrumuturi pentru studenți
Unele dintre ele trebuie să fie rambursate, în timp ce altele, cum ar fi bursele sau granturile, nu. Dar bursele și granturile nu sunt oferite pur și simplu. Trebuie să îndeplinești cerințele aplicației. Și există o gamă largă de cerințe.
O parte din aceste programe de ajutor financiar sunt acordate pe baza rezultatelor academice, altele în funcție de nevoile financiare, altele în scopuri de cercetare și așa mai departe. Înainte de a aplica, citește cu atenție toate detaliile programului de ajutor financiar. Dacă nu îndeplinești criteriile, nu te grăbi să aplici pentru că sunt șanse să nu fii luat în considerare.
În cazul în care ai nevoie de ajutor financiar pentru studiatul în afară, dar nu ești sigur sau sigură dacă să aplici pentru bursă de studiu sau granturi sau nu știi unde poți găsi aceste burse de studiu, suntem bucuroși să te ajutăm. Scrie-ne sau sună-ne la +40 728 960 370 // office@premiumedu.ro.
PASUL 8 : Confirmă locul la universitate după ce primești scrisoarea de acceptare
Ai găsit programul de studiu ideal pentru tine, ai trecut cu brio examenul de limba engleză, ai aplicat la una sau mai multe universități din afară, iar acum ai primit răspunsul pe care îl așteptai – ai fost acceptat!
Felicitări, ești pe cale de a deveni student internațional! Dar ce faci dacă ai fost acceptat de mai multe universități?
Sentimentul e minunat, știm, dar trebuie să fii atent să iei cea mai bună decizie pentru tine. Dacă ai deja o facultate preferată, atunci răspunsul e ușor. Dacă nu știi ce universitate să alegi, îți recomandăm să nu te grăbești să răspunzi imediat. Acordă-ți cel puțin 2 sau trei zile să îți limpezești mintea, să analizezi opțiunile și să alegi universitatea potrivită nevoilor și visurilor tale.
Într-un final, nu uita să trimiți confirmarea către universitate și să te asiguri că a fost primită. E posibil ca universitatea să îți ceară să trimiți documente adiționale sau copii oficiale.
PASUL 9 : Aplică pentru viza de student (dacă e necesar)
Nu toți studenții care pleacă la studii în străinătate au nevoie de viză. Dacă te înscrii la o universitate din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European, nu vei avea nevoie de #vizădestudiu. Dar, dacă vrei să studiezi, de exemplu, în Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Australia, va trebui să obții o viză de student.
Interesează-te ce acte sunt necesare pentru cererea de viză și alte detalii importante. Eliberarea vizei poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, de aceea e bine să aplici cât mai devreme pentru viză, altfel riști să ratezi începutul anului universitar.
Sfatul nostru este: verifică din timp dacă ai nevoie de viză și află cât durează până când este eliberată. Apoi, în funcție de momentul în care este programat startul cursurilor, aplică pentru o viză, astfel încât să o primești la timp.
PASUL 10 : Alege o opțiune de cazare și fă toate aranjamentele necesare
Vrei să locuiești într-un cămin de studenți, preferi să închiriezi un apartament sau ți-ar plăcea să locuiești cu o familie de localnici? E important să fii fericit cu decizia pe care o iei pentru că locul în care vei locui îți va influența nu doar bugetul, ci și toată experiența ta de student internațional.
Vrem să te ajutăm să iei decizia cea mai potrivită pentru tine așa că am făcut pentru tine o listă cu cele mai populare opțiuni, cu avantaje și dezavantaje:
Căminele studențești
• Căminele studențești sunt cea mai accesibilă opțiune, dar, de cele mai multe ori, camerele de cămin sunt pentru 2 sau chiar mai mulți studenți.
• Costurile cu utilitățile sunt, de obicei, incluse în taxa lunară.
• Căminele studențești private (care nu sunt deținute de universități) sunt, de cele mai multe ori, mai scumpe decât căminele studențești.
• Mulți studenți locuiesc într-un cămin timp de 1 sau 2 ani pentru a avea experiența campusului universitar, apoi aleg să închirieze un apartament fie singuri sau cu prietenii.
• Nu toate universitățile oferă opțiuni de cazare pentru studenți și adesea numărul de locuri este limitat.
• Condițiile și dotările fiecărui cămin sunt diferite de la o universitate sau țară la alta.
Închirierea unui apartament privat
• Închirierea este mai scumpă decât o cameră studențească în campus, dar poți reduce ușor costurile împărțind un apartament cu alți studenți.
• Cu cât te apropii mai mult de centrul orașului, prețurile devin mai mari.
• Utilitățile nu sunt întotdeauna incluse în taxa lunară; e un detaliu pe care este bine să îl discuți cu proprietarul.
• Va trebui să plătești un depozit care valorează 2 sau 3 luni de chirie. Este o măsură de siguranță pentru a acoperi eventualele daune sau probleme pe care le-ai putea crea. Pe baza contractului de închiriere, ar trebui să primești depozitul înapoi atunci când pleci din apartament.
• Unele universități ajută studenții care caută apartamente private și se asigură că nu sunt înșelați sau păcăliți să plătească în exces.
• Dacă universitatea pe care ai ales-o nu oferă acest sprijin, va trebui să te asiguri că nu te expui escrocheriilor sau altor probleme.
Locuiește cu o familie de localnici
• Varianta de a locui cu o familie de localnici nu este la fel de populară ca celelalte două opțiuni, dar este aleasă de studenții cu un buget foarte mic sau de cei care doresc o experiență practică a culturii și stilului de viață local.
• De obicei, opțiunea de a locui la o familie din localitate este uneori mai ieftină decât căminele studențești. Dar acest lucru depinde adesea de modul în care negociezi și de ce este inclus în prețul total. De exemplu, unele familii oferă chiar și o masă pe zi în taxa lunară.
• Trebuie să vorbești limba locală pentru a trăi cu o familie, cel puțin la nivel de conversație. Sau ar trebui să vorbească ei engleza destul de bine. Ideea este că poți să te lovești de bariere lingvistice.
• Va trebui să împarți bucătăria, eventual chiar și baia și alte utilități. Dacă nu ești confortabil cu această situație, atunci nu îți recomandăm să trăiești cu o familie locală.
• Poate fi o oportunitate grozavă de a învăța rețete locale, de a descoperi tradiții, de a înțelege viața din perspectiva altora și de a îți face prieteni buni.
Indiferent de opțiunea pe care o alegi, prețurile variază foarte mult. Poți cheltui oriunde de la 100-200 euro la peste 700 euro pe lună, în funcție de țara și locul în care este universitatea aleasă.
Acordă întotdeauna atenție contractelor pe care le semnezi, nu ezita să discuți despre orice clauză care ți se pare neclară și nu alege prima variantă pe care o găsești. Compară cu alte oferte disponibile pe piață și abia apoi ia o decizie.
PASUL 11: Decide modalitatea de călătorie
Tocmai ce ai confirmat locul tău la universitate, ai găsit cazarea perfecta… OK, și acum ce urmează? După multe emoții și așteptări, a sosit în sfârșit momentul să îți planifici călătoria. Te-ai decis cum vei ajunge la destinație? Vei călători singur(ă)? E nevoie să schimbi mijloacele de transport? Sunt întrebări la care trebuie să te gândești atunci când te pregătești de plecare la studii în străinătate.
Dacă universitatea aleasă este într-un alt continent sau într-o țară îndepărtată, atunci, cel mai probabil, vei călători cu avionul. Sfatul nostru este să te interesezi, înainte de a cumpăra biletul de avion, care este limita de kilograme admisă la bagaje și care este tariful pentru eventuale bagaje suplimentare. În funcție de câte lucruri va fi nevoie să iei cu tine, e bine să alegi cea mai bună companie de zbor, ca să nu fie nevoie să plătești prea mult pentru bagaje.
Atunci când universitatea internațională la care vei merge e într- o țară aproape de casă, e bine să iei în considerare și opțiunea de a călători cu trenul sau cu autobuzul. Deși e o călătorie mai lungă și, implicit, poate fi mai obositoare, avantajele sunt că e mai ieftin și, în plus, nu există limită de bagaje.
Dacă vei studia la o facultate din Europa, poți călători și cu mașina. Fie că e un roadtrip cu familia sau de unul singur, drumul cu mașina îți acordă libertate din multe puncte de vedere și poate fi o vacanță în sine.
PASUL 12 : Fă-ți bagajele !
După ce ai găsit universitatea perfectă pentru tine, ai fost acceptat și ai făcut toate pregătirile necesare, a mai rămas să decizi ce împachetezi. Iată câteva trucuri care te pot ajuta:
Mărimea bagajului pe care îl vei lua cu tine depinde dacă vei călători cu avionul, cu trenul, mașina sau autobuzul (v. pasul 11). Și totuși, indiferent de mijlocul de transport ales, iată câteva obiecte care îți vor fi indispensabile:
• Laptop și adaptoare pentru acumulatori
• Carte de identitate, pașaport, certificat de naștere și copii după documentele originale
• Medicamente sau pastille prescrise, mai ales dacă ai alergii sau suferi de alte condiții medicale
• Un rucsac simplu, pentru utilizare zilnică
• Căști, de preferat 2 perechi în cazul în care se defectează una dintre ele
În funcție de climă, e posibil să fie nevoie să împachetezi haine de iarnă. Dacă ocupă prea mult loc în bagaj, există și opțiunea să ți le trimită părinții ulterior prin poștă sau curier.
Nu îți recomandăm să iei cu tine toate hainele de iarnă din prima. Împachetează, mai întâi, doar pe cele esențiale și fie le aduci apoi și pe celelalte, fie îți găsești ceva de cumpărat în magazinele locale.
Asta e tot! Ești gata de plecare. Sperăm că ești pe cât se poate de bucuros pentru că, în scurt timp, vei începe unul dintre cele mai interesante, distractive și, în același timp, educative capitole din viața ta. Spor și nu uita să creezi amintiri minunate!