Vrei să studiezi la o universitate în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Am pregătit pentru tine un ghid ușor de urmat, în mai mulți pași, despre cum poți deveni student internațional.
PASUL 1: Stabilește cât vrei să cheltuiești pe educația ta la o facultate străină
Taxele de școlarizare pentru programele de licență și master variază foarte mult de la o țară la alta, de la o specializare la alta, dar întotdeauna există un program academic potrivit nu doar pentru visurile tale, dar și pentru bugetul tău.
Nu uita să iei în considerare și costul de trai. În funcție de orașul și țara în care vei locui, poți cheltui între 300 și peste 1.000 EUR pe lună.
TIPS & TRICKS
stabilește bugetul tău de student international
- Printre țările cu cele mai mari taxe de școlarizare sunt: SUA, Canada, Australia, Marea Britanie și Singapore.
- Împrumuturile pentru studenți sunt o modalitate de a acoperi costurile educației tale, dar nu te grăbi să aplici pentru un student loan. Mulți studenți regretă această decizie și, în SUA, de exemplu, trebuie să dai banii înapoi chiar dacă renunți sau nu absolvi.
- Poți lucra în timpul studiilor, dar numai part time, iar asta îți poate crește nivelul de stres.
- Dacă te decizi să îți iei totuși un job, asigură-te că respecți regulile și reglementările țării în care studiezi; în multe țări, studenții internaționali pot lucra doar pentru un număr limitat de ore pe săptămână.
- Profită de vacanțele de vară pentru a te înscrie într-unul din programele de work&travel care permit studenților internaționali să experimenteze cultura locală a țării în care studiază în timp ce câștigă suficienți bani pentru a se întreține până la începerea cursurilor.
- Universitățile publice din Norvegia și Germania oferă diplome gratuite tuturor studenților internaționali, indiferent de naționalitatea lor.
- Studenții din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE) pot studia gratuit și în Danemarca, Finlanda și Suedia.
- Majoritatea universităților publice din Franța și Austria oferă programe de studiu pentru sub 2.500 EUR pe an tuturor studenților internaționali.
PASUL 2: Decide ce vrei să studiezi
Ce vrei să fii când te faci mare? Unii dintre noi știu ce vor devină încă de pe vremea grădiniței, alții își descoperă vocația în liceu, dar, să fim serioși, pentru mulți dintre noi, decizia nu e clară nici măcar cu săptămâni înainte de înscrierea la facultate.
Dacă nu știi ce profesie ți s-ar potrivi mai bine, află care sunt cele mai cerute specializări și încearcă să îți dai seama dacă te atrage un domeniu anume. În acest moment, cele mai populare discipline printer studenții internaționali sunt:
- Business and Management
- Computer Science și IT
- Inginerie
- Drept
- Medicină
- Relații Internaționale
- Psihologie
O profesie la modă îți va garanta că vei găsi ușor un job pe piața muncii și că vei câștiga un salariu foarte bun. Dar, dacă nu îți place ce studiezi și alegi să faci asta doar din motive financiare… pe termen lung s-ar putea să nu fie cea mai bună decizie pentru tine.
Alte modalități de a descoperi ce disciplină se potrivește cu personalitatea ta sunt:
- Fă testul de carieră Premium Edu
- Gândește-te la lucrurile pe care le faci din plăcere, care îți aduc bucurie fără recompense externe.
- Privește oamenii pe care îi admiri și întreabă-te dacă ai vrea să faci ceea ce fac ei sau ceva similar.
- Citește sau urmărește recenziile studenților de la mai multe discipline pentru a înțelege mai bine curriculumul, efortul pe care trebuie să îl depui în timpul studiilor și ce care sunt direcțiile pe care le poți urma după terminarea studiilor.
- Elimină domeniile pe care nu vrei să le studiezi; atunci când pui pe hârtie domeniile pe care nu vrei să le studiezi, lucrurile devin ceva mai clare și ești cu un pas mai aproape să îți dai seama ce vrei de fapt.
- Citește cât mai multe job descriptions. Care te atrage cel mai mult?
- Ia-ți un an pauză! Fă un an de voluntariat acasă sau în străinătate sau ia-ți un job entry level – te va ajuta să afli mai multe despre tine.
PASUL 3: Decide unde vrei să studiezi
Locul unde alegi să mergi ca student internaţional este decis, de cele mai multe ori, de specializarea pe care vrei să o urmezi şi de bugetul tău. Există totuşi câţiva factori pe care e bine să îi iei în considerare înainte de a alege o ţară anume sau un oraş. Iată câteva întrebări şi sugestii care te pot ajuta să îţi restrângi căutarea:
TIPS&TRICKS
cum să decizi unde studiezi
- Ești dispus să studiezi într-o țară în care engleza nu este vorbită pe scară largă?
- Vrei să lucrezi în timpul studiilor? Dacă da, verifică ce țări au politici favorabile pentru studenții internaționali.
- Cât de importante sunt viața socială și activitățile extrașcolare pentru tine?
- Vrei să locuiești într-un oraș mare sau într-un oraș liniștit?
- Ești dispus să faci naveta la universitate?
- Vrei să studiezi într-o țară relativ apropiată de România?
- Îți place să călătorești? Dacă da, alege o țară cu multe conexiuni și oportunități în această direcție.
- Încearcă să alegi 2 sau 3 destinații ideale. Apoi compară avantajele și dezavantajele fiecărei destinaţii.
- Programează o întâlnire de consiliere educaţională cu Premium Edu.
Dacă aplici la universități din mai multe țări, este posibil ca alegerea finală să nu depindă în totalitate de tine. Să presupunem că îţi doreşti să studiezi în Finlanda, dar ai aplicat la mai multe universități din Marea Britanie, Finlanda și Germania şi eşti acceptat doar de universitatea din Marea Britanie. Nu lua asta ca pe un eşec, adu-ţi aminte ca atunci când o uşă se închide, alta se deschide.
PASUL 4: Alege programele favorite de studiu și apoi compară-le
Să presupunem că știi deja în ce țară vrei să studiezi și ce disciplină. Congrats! Doar că acum vine întrebarea: ce program de studiu ar trebui să alegi? Fiecare universitate oferă unul sau mai multe programe de studiu pentru aceeași disciplină.
Fiecare program academic are un curriculum aparte și este gândit pentru scopuri academice diferite.
Cea mai simplă metodă să alegi programul care și se potrivește este să verifici lista de cursuri și descrierea generală a programului. Află ce vei studia și cum. Unele programe sunt axate pe teorie, altele pe practică. Ai mai multe întrebări? Contactează universitatea și cere mai multe detalii. Dacă nu ești sigur cum să faci asta, scrie-ne/sună un consilier Premium Edu și te vom ajuta să intri în contact cu unul dintre reprezentanții universității.
Alți factori pe care e bine să îi iei în considerare când alegi programul de studiu favorit:
– Durata studiilor
– Full-time sau part-time
Dacă vrei să aplici la un program de licență sau master la o facultate străină, #PremiumEdu îți vine în ajutor. Pe site-ul nostru premiumedu.ro, poți să răsfoiești prin programele de studiu oferite de universitățile noastre partenere din Austria, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Olanda.
PASUL 5: Aplică la mai multe universități
Chiar dacă ai note bune și o #scrisoaredemotivație sau un eseu impresionant, nu ar trebui să aplici doar la o singură universitate. E adevărat, s-ar putea să fii acceptat, dar ce vei face dacă nu ești acceptat? Recomandarea noastră este să aplici la cel puțin 2 sau 3 universități.
Poți aplica la mai multe universități, dar e bine de știut că, în unele țări, studenții internaționali pot aplica la un număr limitat de universități.
Procesul este mai ușor dacă aplici la instituții de învățământ superior care se află în aceeași țară, dar este destul de comun ca studenții internaționali să selecteze universități din mai multe țări. Citește cu atenție cerințele de admitere și urmează procedurile.
CÂTEVA INFO UTILE:
- Unele țări folosesc un sistem centralizat, prin care poți aplica la mai multe universități;
- În alte țări, va trebui să aplici individual la fiecare universitate;
- Unele universități cer doar copii digitale ale documentelor tale;
- Altele cer să trimiți prin poștă copii fizice ale documentelor pentru dosarul de aplicare, în plus față de scanările digitale.
Iată câteva universități internaționale pe care le recomandăm:
- Lancaster Leipzig University (Germania)
- Business & Hotel Management School (Elveția)
- Falmouth University (Marea Britanie)
- University of Suffolk (Marea Britanie)
- Royal Academy of Art (Țările de Jos)
- IED Istituto Europeo di Design
- Polimoda (Italia)
PASUL 6: Obține atestatul de limba engleză
Dacă vrei să studiezi un program predat în limba engleză la o universitate din străinătate, va trebui mai întâi să demonstrezi că nivelul tău de limba engleză este suficient de avansat pentru a face față cerințelor academice. Cum faci asta? Susținând unul din testele internaționale de limba engleză. Majoritatea universităților acceptă unul dintre următoarele certificate de limba engleză:
- IELTS Academic
- TOEFL iBT
- Cambridge C1 Advanced
Va trebui să treci unul dintre aceste teste înainte de a te înscrie la o universitate internațională. În funcție de nivelul tău actual de engleză, s-ar putea să poți obține atestatul de limba engleză cu doar câteva zile sau săptămâni de pregătire. Dacă, în schimb, engleza ta are nevoie de câteva îmbunătățiri, recomandarea noastră este să începi să te pregătești pentru examen cu câteva luni bune înainte.
Examenele internaționale de engleză evaluează 4 abilități principale:
- Speaking
- Listening
- Writing
- Reading
Formatul fiecărui test este diferit, dar implică probe precum:
- ascultarea unor persoane care vorbesc limba engleză cu accente variate,
- răspunsul la întrebări cu răspunsuri multiple,
- scrierea de scrisori și eseuri,
- răspunsul la întrebări bazate pe diferite tipuri de texte
- și multe alte tipuri de probe.
Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să nu tratezi cu superficialitate acest examen. Ți se va testa gramatica, vocabularul, înțelegerea și multe alte abilități. Atâta timp cât te familiarizezi cu formatul testului și exersezi suficient de mult, ar trebui să poți trece orice test de limba engleză.
Verifică, de asemenea, ce tipuri de teste acceptă universitatea/universitățile la care vrei să aplici și scorul minim pe care îl cer.