+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

Nu contează cât de fluent vorbești engleza, dacă vrei să studiezi la o universitate străină, vei avea nevoie de un certificat internațional de limba engleză. Poate că ai auzit de examenele IELTS, TOEFL sau Cambridge. Dar care sunt diferențele dintre ele? În ce țări și pentru cât timp sunt valabile? Și ce presupune fiecare examen?

Scroll down și vei afla câteva diferențe care te vor ajuta să înțelegi care este certificatul potrivit pentru tine.

IELTS

International English Language Testing System este cel mai cunoscut test, acceptat de majoritatea universităților din lume.  

Valabilitate

2 ani

Ce țări îl acceptă? 

IELTS este un examen standard în universitățile britanice și australiene. Multe instituții educaționale din Europa, Irlanda și Canada cer atestatul IELTS, iar în America este acceptat de peste 3400 de universități.

Format

IELTS îți evaluează abilitățile de ascultare, vorbire, scriere și citire în limba engleză. La proba de Listening, după ce vei asculta limba engleză vorbită de un nativ, vei răspunde la o serie de întrebări. La proba de Reading, vei răspunde la un set de întrebări după ce vei lectura mai multe fragmente cu teme diferite. Îți va fi testat și felul în care te exprimi în scris la proba de Writing printr-un eseu și prin interpretarea unor infografice. Există și Proba de Speaking în care vorbești cu moderatorul despre tine sau discuți pe baza unui subiect dat.

Scoruri: 1-9

Majoritatea universităților acceptă un scor IELTS între 5,5 și 6,5. Instituțiile foarte bine cotate și colegiile Ivy League cer scoruri mai mari, unele instituții nu acceptă scoruri mai mici de 8.

Durată

2 ore și 40 de minute fără pauză.

Unde

La British Council și centrele partenere.

TOEFL

Examenele TOEFL (Test of English as a Foreign Language) fac parte din cerinţele de admitere în special la universităţile din Statele Unite, Australia sau Noua Zeelandă.

Valabilitate

2 ani

Ce țări îl acceptă? 

Peste 90% din instituțiile educaționale din America folosesc TOEFL ca o cerință standard de admitere. TOEFL este preferat de majoritatea universităților din Canada și este acceptat de peste 11.000 de instituții din 150 de țări.

Format

Probele de ascultare și citire sunt similare cu probele IELTS, dar diferă ca durată de timp. La proba orală, vei fi rugat să îți exprimi opiniile despre diferite subiecte și va trebui să răspunzi la întrebări. La proba scrisă, vei scrie un eseu în care va trebui să vorbești despre părerile tale pe o temă dată.

Scoruri: 0-120

Ai nevoie de un scor între 90 și 100 de puncte pentru a fi acceptat de majoritatea universităților. Atenție, TOEFL este punctat pe subcategorii și multe universități cer un scor minim pentru fiecare categorie.

Durată

Aproximativ 4 ore

Unde

Online, pe site-ul Educational Testing Service (ETS)

Testul Cambridge

Certificatele de competenţe lingvistice Cambridge sunt mai complexe decât IELTS sau TOEFL, dar au valabilitate nelimitată. Unul dintre cele mai populare examene Cambridge este CAE (Cambridge Advanced Certificate in English) și poate înlocui proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină de la Bac. 

Valabilitate

Nelimitată

Ce țări îl acceptă? 

Examenele Cambridge Assessment English sunt recunoscute de școli, universități, angajatori din sectorul public și privat din toate țările vorbitoare de limba engleză.

Format

Examenul are patru probe. Candidaţii susţin probele de Citire – înţelegere a textului (Reading) şi Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) şi Ascultare (Listening) în aceeaşi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susţine în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Această probă se susţine în perechi de câte doi candidaţi, cu doi examinatori.

Scoruri

Spre deosebire de IELTS ți TOEFL, rezultatele la examenul Cambridge sunt admis sau respins.

Durată

Proba de Reading – 1h 30min, Proba de Writing – 1h 30min, Proba de Listening – 40min, Proba de Speaking – 15 min/perechea de candidați

Unde

La British Council și centrele partenere.

După ce identifici ce tip de atestat de limba engleză îţi cere universitatea din afară la care vrei să studiezi, îţi recomandăm să îţi alegi cu grijă perioada în care dai examenul (în funcţie de perioada de admitere la universitatea aleasă şi de perioadele în care se organizează examenele de limba engleză).

Al doilea pas important este să te pregăteşti pentru examen, oricât de încrezător ai fi în cunoştinţele tale. Există tot felul de teste de pregătire concepute special pentru fiecare examen în parte.

Dacă nu eşti sigur ce tip de atestat ar trebui să obţii, nu ezita să ne contactezi pentru recomandări, ponturi şi sfaturi.