Vrei să ai o carieră în arte performative, istoria artei, fine arts, cinema, fashion, arhitectură sau graphic design? Iată cum poți să te pregătești pentru o facultate internațională de artă în 5 pași cu Premium Edu:
PASUL 1: Determină ce buget ai și alege țara și universitatea la care vrei să studiezi
Dacă ai mai multe variante, compară-le, uită-te pe site-urile lor și alege în funcție de prioritățile tale și de buget. Recomandarea noastră: Aplică la mai multe universități. Atenție, deși universitățile de artă au program de licență în, să zicem, fine arts, programa poate varia extrem de mult de la o universitate la alta, la fel și specializarea. Fă un research pe site-urile lor, scrie universităților, încearcă chiar să vorbești cu un student de acolo și află ce cursuri predau, ce opțiuni de internship au în timpul studiilor, după absolvire, care este specializarea pe care o vei avea și ce oportunități de carieră vei avea pe piața muncii.
Cel mai important lucru atunci când alegi o universitate este să te raportezi la propriile tale priorităţi, visuri şi preferinţe. Vrei să studiezi la o facultate cu tradiţie sau la una inovatoare? Vrei să lucrezi în aceeaşi ţară după facultate? Cât de mult contează mărimea unei facultăţi? Dar locaţia?
PASUL 2: Aplică pentru burse și obține un certificat de limba străină
Fiecare universitate cere un anumit nivel minim de cunoştinţe de limba engleză/limba ţării. Statele Unite preferă testul de limba engleză TOEFL, în timp ce în Europa şi Australia se cere, de regulă, un certificat IELTS. Majoritatea universităţilor acceptă ambele certificate, iar multe dintre ele recunosc şi examenul Cambridge. Scorul la examenul de limba engleză diferă în funcţie de şcoala şi de programul la care aplici.
Cea mai grea parte în aplicarea pentru burse este să le găsești. Primul pas pe care îl ai de făcut este să contactezi universitatea din străinătate să întrebi care sunt opțiunile de finanțare, să îți întrebi profesorii și să contactezi un consilier educațional. Există mai multe tipuri de burse : de la bursele acordate de statul român, la bursele date de universitate sau de organizații. Pasul doi este să îți faci singur research și să aplici la cât mai multe burse. Adaptează CV-ul și scoate în față orice experiență internațională sau extracurriculară, cere profesorilor și celor cu care ai lucrat scrisori de recomandare și ia note bune.
PASUL 3: Pregătește dosarul de aplicare
Deși documentele cu care aplici diferă de la o universitate la alta, iată care sunt documentele cerute de majoritatea universităţilor:
– Formularul de aplicare al universităţii: De obicei, Formularul conţine întrebări simple în care ţi se cer detalii personale şi întrebări despre programul la care vrei să aplici. Citeşte-l atent, completează toate secţiunile şi nu uita să îl şi semnezi.
– Foaia matricolă: Fişa cu notele obținute în timpul liceului trebuie tradusă în limba engleză. Unele universităţi cer să primească documentul direct de la şcoală sau de la translator.
– O copie după CI/paşaport: În cazul în care ai nevoie de o viză de studiu, universitatea trebuie să îţi trimită o scrisoare pentru obţinerea vizei.
– Certificat de limbă străină: Fiecare universitate cere un anumit nivel minim de cunoştinţe de limba engleză/limba ţării. Statele Unite preferă testul de limba engleză TOEFL, în timp ce în Europa şi Australia se cere, de regulă, un certificat IELTS. Majoritatea universităţilor acceptă ambele certificate, iar multe dintre ele recunosc şi examenul Cambridge. Scorul la examenul de limba engleză diferă în funcţie de şcoala şi de programul la care aplici.
– Scrisoare de motivaţie şi scrisorile de recomandare: Multe universităţi din afară nu ţin cont doar de notele de la şcoală. De cele mai multe ori ţi se va cere să trimiţi scrisori de recomandare şi o scrisoare de motivaţie din care să reiasă ce tip de student ai putea fi. O scrisoare de motivaţie bună te poate ajuta să fii admis chiar dacă notele tale nu sunt grozave şi îţi poate face rost chiar şi de o bursă de studiu aşa că investeşte niste timp şi efort în scrisorile cerute de universitate.
PASUL 4: Cum să faci portofoliul de aplicare la o universitate de artă
Un portofoliu este o colecție a lucrărilor tale, care arată cum s-au dezvoltat abilitățile și ideile tale în timp. Portofoliul de student este un instrument puternic în dosarul de aplicare la o universitate de artă din străinătate. Contează mai mult decât rezultatele la examene sau decât foaia matricolă pentru că documentează felul în care ai evoluat creativ, personalitatea, stilul și potențialul tău. Iată câteva sfaturi din partea Premium Edu:
Încearcă să incluzi în jur de 20 de lucrări, dar numai puțin de 15 și nu mai mult de 25.
În funcție de specializarea aleasă, încearcă să incluzi lucrări în care ai utilizat mai multe medii și material. Așa demonstrezi că ești gata să experimentezi. Poți include orice tip delucrări, de la desene, picturi, sculpturi, ceramică, instalații, fotografie, multimedia, artă digitală, design digital 3D, grafică și textile. Evidențiază tehnicile pe care le folosești, ideile și temele care susțin perspectiva ta asupra lumii.
Portofoliul ar trebui să conțină atât piese finale, cât și exemple de research și dezvoltare a ideilor tale. Este esențial să arăți procesul de lucru, cum ai dezvoltat o idee, de la prima formă până la produsul finit. Poți folosi note, fotografii, schițe adnotate, versiuni revizuite și exlicații despre cum ai trecut de la A la Z. Este o modalitate prin care poți ilustra cum gândești și cum comunici ideile, ce tip de artist ești și ce tip de artist ai putea deveni.
Dacă vrei să incluzi elemente 3D, adaugă poze cu aceste obiecte care să arate forma, textura, materialul, culoarea și contextul.
Selectează lucrări care se potrivesc cel mai bine cu standardele universității la care aplici. Dacă aplici, de exemplu, la o universitate modernă, e bine să arăți că ești dispus să experimentezi cu materiale, tehnologii și medii diferite, creativitate și asumarea de riscuri.
Portofoliul tău trebuie să aibă o narațiune internă sau o coeziune tematică. Asigură-te că portofoliul este neaglomerat și fii atent la ordinea în care îți organizezi lucrările. Poți grupa articolele după temă, subiect sau stil. Încearcă să stabilești o legătură vizibilă, parcurgând tot ce ai decis să includeți în portofoliu.
Păstrează formatul de prezentare clar și relevant. Evită supradecorarea portofoliului, deoarece acest lucru poate afecta conținutul.
Verifică instrucțiunile de pe pagina universității înainte de a trimite portofoliul.
Portofoliile pot fi fizice, digitale sau online. Colegiul vă va informa în ce format să vă trimiteți portofoliul. El poate fi A4, A3 sau chiar mai mare. Dacă trimiti portofoliul prin poștă, nu include lucrări originale. Dacă acceptă portofolii online, poți să îl urci pe site-ul Behance, după ce îți creezi un profil de utilizator. Dacă trebuie trimis digital, asigură-te că nu depășește limita admisă, că rezoluția este bună și că eventualele link-uri pot fi accesate.
PASUL 5: Confirmă locul la universitate, alege cazarea și modalitatea de călătorie
După ce primești scrisoare de acceptare din partea universității, nu uita să îți confirmi locul la universitatea aleasă. Dacă ai fost ales la mai multe universități, alege cu grijă facultatea cu care vei merge mai departe. Chiar dacă aveai un top de preferințe, e posibil ca, între timp, să ți se fi schimbat prioritățile. Aplică pentru viza de student, dacă e nevoie.
Alege cazarea. Cele mai populare opțiuni sunt : cămin de studenți, apartament închiriat sau opțiunea de a locui cu o familie de localnici? Căminele studențești sunt cea mai accesibilă opțiune, dar, de cele mai multe ori, camerele de cămin sunt pentru 2 sau chiar mai mulți studenți. Varianta de a locui cu o familie de localnici este cea mai ieftină opțiune și îți poate oferi o experiență practică a culturii și stilului de viață local.
Decide ce vrei să iei cu tine și, în funcție de asta și de buget, alege modalitatea de călătorie. Avionul e cea mai populară opțiune și singura soluție dacă universitatea la care mergi se află pe un alt continent… asta în cazul în care nu vrei să mergi cu… vaporul. Părți bune: e cea mai rapidă modalitate de călătorie și, dacă alegi o companie low cost, poate fi și cea mai ieftină. Părți mai puțin bune: limita de bagaje.