Pasul 1: Documentează-te
Gândeşte-te la cursul pe care ai vrea să-l urmezi. Intră pe site-ul universităţii, verifică structura cursului respectiv şi asigură-te că temele cheie predate se potrivesc cu interesele tale. E bine să identifici ce aptitudini sunt necesare pentru completarea cursului ales şi să îţi notezi competenţele sau experienţa ta personală care ţi-ar fi utile la curs.
Pasul 2: Identifică scopul
Ce curs vrei să studiezi şi de ce? Începe prin a răspunde la această întrebare şi apoi încearcă să explici cum se leagă studiile tale de subiectul ales. Nu uita să menţionezi ce aspecte te interesează cel mai mult din curs. De asemenea, trece în Personal Statement orice experienţă profesională, de voluntariat sau educaţională (cursuri de perfecţionare, şcoala de vară etc.) care se leagă în vreun fel de cursul respectiv. E valabil şi pentru orice cărţi pe care le-ai citit în domeniu.
Continuă cu planurile tale de viitor: 80% ar trebui să fie interese şi realizări academic şi 20% activităţi extracurriculare, precum joburi part-time, hobby-uri sau muncă de voluntariat.
Scrie despre realizările tale din prezent şi despre visurile tale viitoare şi evită cu orice preţ exprimări care te-ar putea pune într-o lumină proastă, de tipul „Mi-am dorit să învăţ limba spaniolă, dar am renunţat după o vreme” sau „Nu sunt foarte bun la matematică, aşa că m-am hotărât să studiez istoria”.
Pasul 3: Scrie ciorne peste ciorne
Apucă-te de scris cu mult timp înainte de termenul limită. Nu te grăbi, acordă-ţi suficient timp. Şi în niciun caz nu contoriza numărul de cuvinte sau de caractere. Este mai uşor să tai dintr-un text lung decât să trebuiască să îl lungeşti. Plus că un Personal Statement bun nu va fi niciodată scris în două ore. Dacă timpul îţi permite, câteodată e bine să iei o pauză de la scris şi apoi să revii asupra textului. Nu copia din alte Personal Statements sau de pe net, dacă vrei să ai şanse reale, textul trebuie să aibă vocea şi personalitatea ta. Fii sincer, nu scrie că eşti fluent în germană dacă ştii doar să spui “Ich liebe dich”.
Cere persoanelor în care ai încredere să îţi corecteze textul de eventuale greşeli gramaticale sau de punctuaţie.
Pasul 4: Aplică
Asigură-te că toate informaţiile introduse sunt corecte şi că lungimea documentului nu depăşeşte maximul de cuvinte admis. Odată ce ai trimis Personal Statement, nu reciti textul! Majoritatea care fac asta sunt nemulţumiţi de ce au scris, dar acest lucru este perfect normal. Aşteptarea unui răspuns din partea universităţii este cea mai grea parte din procesul de aplicaţie (chiar mai grea decât completarea formularului de aplicaţie…). După ce primeşti răspunsul de la universitate, o să realizezi ca aplicaţia ta a fost perfectă aşa cum ai trimis-o.