Pentru părinți, simplul gând că te muți în capătul celălalt al lumii (nu contează dacă e UK sau SUA, pentru ei e același lucru) ca să studiezi într-o țară străină e un gând terifiant. Prima lor reacție când le spui că te gândești să urmezi un program în afară s-ar putea să nu fie pozitivă. În loc să înțeleagă ce oportunități și ce beneficii aduce studiatul, tot ce aud ei este că vei rătăci singur într-un loc necunoscut.
Deci ce e de făcut, cum îți convingi părinții să te lase să studiezi în străinătate?
Primul pas e să le dai mai multe informații despre cât de mult cântărește pentru viitorul tău studiatul în afară. Cu abordarea corectă, le poți arăta avantajele care te vor urma pentru tot restul vieții. Pasul acesta poate duce la succes academic, perspective de carieră îmbunătățite plus că vei deveni mai responsabil și vei învăța cum să fii mai organizat și cu picioarele pe pământ.
Tot nu i-ai convins? Iată 5 sfaturi care îi pot determina pe ai tăi să te sprijine în călătoria vieții tale:
1. Documentează-te
Pregătește-te pentru întrebările pe care o să ți le pună părinții tăi. Află cât mai multe detalii despre programul pe care l-ai ales, despre universitate și despre țara respectivă. Vorbește cu studenți sau contactează un consilier Premium Edu. Obține note bune la școală și studiază limba și cultura țării în care vrei să pleci. Ai tăi o să fie impresionați, iar tu o să fi cu un pas mai aproape de plecare.
2. Caută opțiuni de finanțare
În funcție de universitatea și țara pe care le-ai ales, există mai multe posibilități de finanțare. În plus, studenții internaționali pot beneficia de mai multe oportunități globale. Fă o listă cu variantele care se aplică în cazul tău (aici te putem ajuta și noi), aplică pentru burse și încearcă să economisești (o idee ar fi să îți iei un job de vară). Studiul în străinătate poate fi costisitor așa că e bine să le arăți părinților tăi că ești dispus să găsești soluții.
3. Pune accent pe beneficii
Un alt lucru important – convinge-i pe părinţii tăi că, pentru tine, studiatul în afară nu înseamnă doar petreceri de studenţi şi mersul în cluburi fără o oră limită de întoarcere acasă. Beneficiile studiului în străinătate nu se reduc la viața de noapte. Pleci în străinătate pentru a învăța, a studia, a experimenta și a explora.
Studiile arată că tinerii care au fost studenţi internaţionali, care vorbesc mai multe limbi, au experienţă de muncă într-un mediu internațional sau au efectuat un internship în afară sunt preferaţi de angajatorii de la companiile de top.
O educație internațională, chiar și dacă este pentru câteva luni, îți poate oferi perspective noi, globale în domeniul tău de studiu. Când eşti expus la informaţii de ultimă oră, într-un mediu internaţional, ai acces la idei inovatoare care te-ar putea duce către un nivel de carieră pe care poate nu ţi l-ai imaginat până acum. În plus, ca student internaţional experimentezi un alt mod de viață, te maturizezi mai repede şi înveţi cum să fii independent.
Asigură-te că părinții tăi înțeleg beneficiile studiului în străinătate atât din punct de vedere educaţional, dar şi social şi cultural. Povestește-le despre experiențele altor studenți care au studiat în străinătate și vorbeşte-le despre impactul imens pe care un program internațional l-ar putea avea asupra vieții tale!
4. Asigură-i că veţi vorbi regulat
Părinților tăi o să le fie dor de tine! Trebuie să ştie că nici ţie nu îţi va fi uşor să fii departe de ei şi că îți vor lipsi la fel de mult.
Unul dintre beneficiile studiului în străinătate în lumea de astăzi este că există modalități multiple de a păstra legătura, indiferent unde te duci. Faceți un plan despre cum să păstrați legătura, părinţii tăi au nevoie să știe că eşti bine, că eşti în siguranță și că te simţi bine! Şi plănuiţi chiar o vacanţă împreună atunci când vor veni la tine în vizită.
5. Pune-te în pielea lor
Nu e de ajuns să le prezinţi o listă lungă cu beneficiile studiatului în afară şi detalii despre cum o să te descurci singur într-o ţară străină. Trebuie să le acorzi timp să se obişnuiască cu ideea, să treacă de sentimentele lor fireşti de îngrijorare şi să proceseze informaţiile pe care le-ai prezentat. Fii sensibil la sentimentele lor şi încearcă să le alungi temerile cu răspunsuri bine gândite şi documentate.