Ştim cât de greu poate fi să alegi universitatea la care să studiezi. Dacă nu eşti sigur la ce facultate vrei să mergi, mai ales când sunt atât de multe variante internaționale, există câteva trucuri care te pot ajuta să iei o decizie atât de importantă.
Stabileşte-ţi priorităţile
Înainte de orice, ia o pauză de la tot, lasă notificările de pe Instagram, mesajele de whatsapp şi petrece puţin timp cu tine. Fă un exerciţiu de imaginaţie şi încearcă să îţi dai seama cum ai vrea să arate viaţa ta peste câţiva ani şi ce ai putea face ca să ajungi acolo?
Cel mai important lucru atunci când alegi o universitate este să te raportezi la propriile tale priorităţi, visuri şi preferinţe. Vrei să studiezi la o facultate cu tradiţie sau la una inovatoare? Vrei să lucrezi în aceeaşi ţară după facultate? Cât de mult contează mărimea unei facultăţi? Dar locaţia?
Verifică programa cursurilor şi profesorii
Poate că eşti surprins, dar să ştii că topurile şi clasamentele universităţilor nu prea sunt de folos când vrei să alegi la ce facultate să studiezi. Dacă vrei să studiezi un anumit domeniu, e mai important să verifici în detaliu programa departamentului care te interesează, ce cursuri oferă, care sunt profesorii care predau subiectul ales. Şi fă o comparaţie între cursurile pentru aceeaşi materie de la mai multe universităţi. De exemplu, dacă vrei să studiezi business, ai putea afla că la o facultate se pune accent pe sustainable business leadership, în timp ce altă facultate are cursuri aplicate pe international business management. Sunt detalii care îţi pot uşura decizia atât de uşor!
Asigură-te că universitatea oferă facilităţile şi servicii de asistenţă care te interesează
Atunci când alegi o universitate, alegi o a doua casă. De la bibliotecă, la sala de sport, opţiunile de cazare, asistenţă academică şi servicii de suport pentru studenţii internaţionali, toate aceste detalii contează pentru viitoarea ta experienţă. Indiferent dacă ai nevoie de un grup de studiu pentru a învăţa pentru examene sau de o bibliotecă aproape de campus, de cazare în campus sau în afara campusului, documentează-te, contactează universitatea şi încearcă să afli dacă nevoile tale pot fi satisfăcute la universitatea pe care o vei alege.
Stilul tău de viaţă ar trebui să se potrivească cu locaţia
Viaţa de student nu se reduce doar la cursuri, profesori şi examene. Atunci când îţi alegi universitatea la care vei merge, nu uita să iei în considerare şi de viaţa în afara programei academice. Stilul de viaţă pe care îl vei avea ca student internaţional depinde mult de locul în care este situată universitatea. Ai prefera atmosfera unui oraş calm şi liniştit sau agitaţia unei metropole? Eşti genul care îşi petrece timpul liber în natură sau preferi cinematografele şi întâlnirile cu prietenii în oraş? Cum este transportul public în localitatea unde se află universitatea şi ce opţiuni de cazare există? Sunt întrebări care ar putea să te ajute să îţi alegi nu doar o facultate care dă bine pe hârtie, ci facultatea care ţi se potriveşte ţie şi unde te poţi simţi în elementul tău.
Şi totuşi nu uita că este bine să experimentezi. Un mediu complet diferit de cel de acasă te poate ajuta să evoluezi ca persoană şi poţi învăţa să te adaptezi mai uşor oricărui tip de situaţii.
Costul vieţii de zi şi taxele de studiu se încadrează în bugetul tău
Bineînţeles că, atunci când alegi o facultate, aspectul financiar este unul dintre cei mai importanţi factori. Cheltuielile tale de zi cu zi pot varia în funcţie de şcoală şi de ţară.
Apoi, pe lângă taxa de studiu afişată pe site-ul universităţii, încearcă să faci un research despre preţul chiriilor din zonă. E bine de ştiut că în unele tări este afişată rata pe săptămână, iar altele ţări afişează rata lunară a chiriilor. Contactează universitatea şi întreabă dacă există cazare în campus sau dacă studenţii beneficiază de nişte discount-uri speciale. În afară de asta, îţi recomandăm să cauţi online preţurile supermarket-urilor din zonă şi să îţi faci un calcul să îţi dai seama cât ar trebui să cheltuieşti pe mâncare şi alte produse în fiecare săptămână.
Nu uita să iei în considerare varianta creditului pentru studii şi să aplici pentru burse şi granturi. Noi te putem ajuta cu astfel de informaţii şi îţi putem face câteva recomandări.
O idee bună ar fi să îţi iei un job part-time atâta timp cât nu îţi afectează timpul pentru studiu. Unele universităţi oferă liste de joburi care sunt disponibile doar pentru studenţii lor.
Vorbeşte cu studenţi de la universitatea aleasă
Recomandarea noastră ar fi să contactezi atât universităţile care te interesează cu o listă de întrebări, dar să încerci să vorbeşti şi cu studenţii de la universităţile respective. Pe lângă informaţiile standard oferite de facultate, studenţii îţi pot da cele mai utile şi practice sfaturi. Fie că vrei să contactezi online sau să faci o vizită la universitatea/universităţile alese, noi te putem pune în legătură cu studenţi şi consilieri de la universităţi din afară şi putem organiza o întrevedere faţă în faţă în campusul universităţii.
…
Ştim cât de copleşitor poate fi să iei o decizie atât de importantă de unul singur. Dacă eşti nehotărât în continuare, sună-ne să stăm de vorbă sau scrie-ne. Avem la activ peste 1000 de copii consiliaţi şi toţi au fost admişi la programele de studiu pentru care au optat.