+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

1. Planifică din timp

Sunt multe detalii pe care trebuie să le pui la punct înainte să pleci la studii în străinătate. Recomandarea noastră este să începi pregătirile cu cel puțin șase luni înainte. Documentează-te despre universitate, despre specializarea pe care vrei să o urmezi, despre condițiile de călătorie în țara în care vei învăța. Află ce variante de cazare ai, eventual rezervă un loc pe airbnb în cazul în care universitatea nu îți poate asigura un loc în campus. Plus biletul de avion, cu cât îl rezervi mai devreme, cu atât prețul e mai mic.

2. Începe să economisești

Imediat ce te-ai decis unde și când vei pleca la studii în afară, ar fi bine să începi să pui niște bani deoparte. Chiar dacă pleci cu bursă sau te ajută părinții, viața pe cont propriu poate avea tot felul de cheltuieli neprevăzute, de la călătorii de weekend până la gadget-uri pentru studiu sau taxe administrative. Odată ajuns la noua universitate, interesează-te ce posibilități de internship ai, dacă există joburi în campus pentru studenți, dacă poți da meditații sau dacă poți face babysitting.

3. Fă-ţi un card Internaţional de Student (ISIC)

ISIC – International Student Identity Card este singurul student ID care îți atestă, la nivel global, statutul de elev în ciclul gimnazial, de licean, student, masterand sau doctorand. Foloseşte-l imediat ce ajungi la aeroport pentru ca săp schimbi bani fără comision. Pe baza cardului ISIC, poţi beneficia de reduceri la unele bilete de muzeu, la unele cinematografe şi chiar restaurant. Iar partea cea mai bună este că poţi folosi cardul şi la întoarcerea acasă, până la terminarea studiilor.

4. Cumpără o cartelă SIM locală

5. Învață limba locului

Majoritatea studenților internaționali caută programe de studiu în limba engleză, dar nu ar fi rău să profiți de cursurile de limbă locală pe care multe universități îl oferă. Atunci când vorbești limba localnicilor, ți se deschid noi orizonturi și poți experimenta viața într-o țară străină la un alt nivel.

6. Împrietenește-te cu localnicii

Tendința celor care pleacă să studieze în străinătate este să își facă prieteni dintre studenții internaționali. E adevărat că ai mai multe lucruri în comun cu studenții din alte țări care sunt în aceeași situație cu tine, dar poate că ar fi bine să încerci să te apropii și de un student localnic. Mai mult ca sigur că există localnici cu care te poți împrieteni și care îți pot arăta lucruri specifice locului pe care altfel nu le-ai putea experimenta. 

7. Nu îţi încărca prea mult programul academic

Oricât de mult ţi-ai dori să profiţi de cursurile oferite de universitatea la care mergi, nu uita că vei studia într-o limbă străină. Chiar dacă cunoști bine limba în care studiezi, ia în considerare că îţi va lua mai mult timp să procesezi informaţiile cursurilor decât ai face-o în limba ta maternă.

8. Câteva lucruri administrative

Bugetul şi finanţele nu sunt printre primele lucruri cu care îţi ocupi mintea în mod normal, dar atunci când studiezi într-o ţară străină, e bine să te pregăteşti din timp şi la acest capitol. Asigură-te că ai la tine un card bancar de credit/debit compatibil cu ţara în care vei studia şi ţine un buget zilnic! Acesta este sfatul pe care majoritatea studenţilor internaţionali îl dau celor care abia îşi încep experienţa studiatului într-o altă ţară. Adevărul este că, la început, este foarte uşor să îţi cheltuieşti rapid toţi banii. De la mâncatul la fast food, la călătorii cu taxiul sau ieşitul cu colegii, apar tot felul de cheltuieli neprevăzute care te pot lăsa cu cardul gol. Încearcă să îţi notezi care sunt cheltuielile necesare, regulate, cât te costă şi abia apoi te hotărăşti ce poţi face cu banii care îţi rămân în plus. Încă un sfat, aşteaptă până la finalul şederii tale pentru a cumpăra suveniruri sau cadouri pentru cei de acasă.

9. Nu cumpăra bilet de întoarcere

Dacă tot trăiești aventura vieții tale cu plecatul la studii în afară, ce-ar fi să prelungești puțin viața pe cont propriu cu o excursie prin țară sau prin Europa?

10. Documentează experiența de străinătate

Timpul la universitatea din afară o să treacă mai repede decât crezi așa că nu ar fi rău dacă ai ține un jurnal, ai începe un blog sau pur și simplu ai documenta viața ta de student cu multe posturi și stories pe Instagram sau Tik Tok.