+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

Indiferent dacă ai ales deja sau nu specializarea pe care vrei să o urmezi la o facultate internaţională, există o serie de întrebări la care îţi recomandăm să răspunzi înainte de a aplica la un program de licenţă. Te va ajuta domeniul de studiu ales să obţii un loc de muncă după facultate? Diploma de licenţă pe care o vei obţine îţi va deschide uşile către industria în care visezi să lucrezi? Calificarea pe care o vei obţine în urma studiilor îţi poate garanta un job bine plătit sau o carieră stabilă, la adăpost de schimbările economice? Şi, poate cea mai importantă întrebare, cât de mari sunt şansele ca jobul ales să te pasioneze, să continuă să te motiveze şi să te facă fericit peste doi, zece sau 20 de ani?

De la Cybersecurity, la Renewable Energy Engineering, la Epidemiologue la FinTech, iată prima parte din topul 15 a celor mai căutate specializări din 2023:

MEDICINĂ ȘI SĂNĂTATE

Asistență medicală

Ca asistent medical, vei face o mare diferență în viața oamenilor. Poți alege să te specializați fie în îngrijirea copiilor sau a adulților, în îngrijirea sănătății mintale sau în îngrijirea persoanelor cu dizabilități de învățare, iar în fiecare dintre aceste domenii cheie, vei găsi alte domenii de specialitate de urmat. Asistența medicală presupune gestionarea directă a pacienților, verificarea semnelor vitale, administrarea medicamentelor și comunicarea cu medicii.

Epidemiologie

Epidemiologia a jucat un rol esențial în pandemia de COVID-19, iar epidemiologii fac parte din prima linie de apărare a lumii împotriva viitoarelor pandemii și a altor boli. Epidemiologia este studiul bolilor infecțioase și neinfecțioase și se concentrează pe focare și cum și de ce apar acestea. Sarcina unui epidemiolog este de a stabili cauza bolilor, de a identifica riscurile pe care acestea le prezintă pentru populațiile mai largi și de a controla, preveni sau opri răspândirea.

Asistență medicală la domiciliu

Un îngrijitor la domiciliu oferă asistență în confortul propriei case a pacientului. De la asistență cu sarcinile de zi cu zi, cum ar fi baie, toaletă sau spălarea clientului, până la administrarea de medicamente sau asistența la sarcinile casnice, această slujbă plină de satisfacții este o parte esențială a sistemului de sănătate și va crește cererea pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult și populația îmbătrâneşte.

Genetica

Rolul unui genetician este variat, dar implică în principal explorarea comportamentului celulelor și organismelor. De la descoperirea defectelor congenitale la oameni până la studierea animalelor și chiar a plantelor, rolul tău zilnic ar putea implica efectuarea de experimente de laborator, analiza ADN-ului și a datelor, publicarea cercetărilor și multe altele. Cercetarea genetică joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea medicamentelor, în epidemiologie și în numeroase alte domenii.

ȘTIINȚE SOCIALE ȘI UMANISTE

Interpretare și traducere

Principala responsabilitate a unui interpret este să convertească pe loc vorbirea verbală dintr-o limbă în alta. Alternativ, traducătorii se concentrează pe conversia textului scris într-o altă limbă. Un interpret poate lucra într-o varietate de sectoare diferite, de la a fi prezent în timpul urgențelor medicale în care există bariere lingvistice până la traducerea în timpul unor conferinţe, întâlniri diplomatice sau în direct la televiziune. Un traducător poate găsi de lucru într-o editură, o firmă de avocatură sau o corporație financiară – precum și în multe alte industrii. Iar interpretarea și traducerea nu se limitează la limbile vorbite. Interpretarea în limbajul semnelor este un domeniu interesant, care este esențial pentru educație, mass-media, divertisment și politică.

Consiliere de sănătate mintală

Consilierii în domeniul sănătăţii mintale ajută oamenii să treacă și să depășească problemele de sănătate mintală. De la anxietate socială extremă, dependențe, traume din trecut, depresie și sinucidere până la multe alte probleme emoționale și psihologice, vei juca un rol esențial în progresul și recuperarea pacientului.

New media

Au trecut de mult vremurile în care „media” însemna ziare, radio sau chiar știri prin cablu. De la rețelele sociale până la platforme digitale și aplicații de streaming, o carieră în new media oferă acces la o mulțime de cunoștințe tehnice. Poţi lege o carieră în relații publice sau poţi deveni marketer de conținut, copywriter sau dezvoltator de jocuri. Cerul este limita în lumea media digitală.

Educaţie

Indiferent dacă vrei să te pregăteşti pentru a deveni profesor, lector, consilier de carieră, psiholog sau consultant în educație, există o serie de locuri de muncă diferite pe care ți le poate oferi o diplomă de educație. Lucrul în educație îți va oferi oportunitatea de a-i ajuta pe alții să crească pe măsură ce își dezvoltă înțelegerea lumii. Un profesor care inspiră nu este niciodată uitat.

Drept

Să știi că vrei să urmezi o carieră în drept este fantastic; cu toate acestea, există numeroase domenii care merită explorate înainte să îţi stabileşti disciplina aleasă. Fie că este vorba despre un avocat, avocat, judecător, asistent juridic, avocat sau consultant, o diplomă în drept va deschide ușa către o serie de profesii bine plătite, sigure pentru viitor.

Revenim în curând cu partea a doua Top 15 cele mai căutate programe de studiu în 2023 în care vom vorbi, printre altele, despre Risk Management, Data Science, Renewable Energy Engineering. Stay tuned.