+40 728 960 370 office@premiumedu.ro

[vc_row height=”small” width=”full”][vc_column][vc_column_text]Vrei să studiezi în Olanda? Te întrebi cum? Suntem aici pentru a vă ajuta! Viata ca student în Olanda poate fi stresanta, mai ales dacă nu ai mai fost niciodată acolo. De asemenea, dacă vei fi plecat pentru prima oară departe de casă, atunci nu face decât să adauge stresului vieții de student.

Pentru a face lucrurile puțin mai ușoare, ne-am gândit sa simplificam totul pentru tine în 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte de a studia în Olanda.

Unde o să studiați în Olanda?

Fiind o țară mică, există o mulțime de locuri minunate pentru a studia, așa că asigurați-vă că le cercetați pe toate înainte de a lua o decizie.

Trebuie sa stii ca sistemul olandez de învățământ diferă de cel din România. Elevii olandezi trebuie să aleagă încă de la vârsta de 12 ani tipul de universitate a cărei studii doresc să îl urmeze. În Olanda există 2 tipuri de universități – de cercetare și de științe aplicate.

Universități de Cercetare (WO) – €2.100/an

Pe teritoriul Olandei poți găsi un numar mare de Universități de Cercetare. Pentru a fi acceptat ca student este necesară diploma de bacalaureat. Domeniile de studiu sunt extinse, iar focusul este spre cercetare.

Universități de Științe Aplicate (HBO) – intre €2.100 și €10.000/an

Înscrierea la Universitățile de Științe Aplicate este un proces mai ușor decât cel pentru Universitățile de Cercetare, care nu necesită decât diploma de bacalaureat. Aici domeniile de studiu sunt restrânse, iar orientarea studiilor este spre aplicabilitate și profesionalism.

Posibilități de finanțare

O primă variantă de finanțare o reprezintă un împrumut guvernamental care acoperă taxele de școlarizare în proporție de 100%.

Loan Tuition Fee –  împrumut guvernamental ce acoperă în totalitate taxa de școlarizare tuturor studenților olandezi sau europeni. Suma acordată are valoarea totală a costului de școlarizare, fiind virată lunar în contul studentului în 12 tranșe egale după începerea studiilor.

Job part-time – Dacă vrei să muncești, atunci află că un job part-time este plătit cu aproximativ 450 de euro pe lună.

Cazare pentru studenți

2 din 3 români aleg cazarea privată în loc de cămin. Acum, acest lucru trebuie să aibe o prioritate masiva atunci când vine vorba de mutatul și studiatul în Olanda. Există o mare lipsă de locuințe, fiind o tara incredibil de dens populata, ceea ce face ca găsirea unei proprietăți să fie o sarcină dificilă. Planificați-vă din timp, planificați bine și stabiliți un buget realist.  În Olanda costul chiriei variază între 350 € şi 600 €/ lună.

Costurile unui student în Olanda

Transportul în Olanda. Vei fi încântat să știi că transportul în Olanda este unul destul de ușor. De asemenea, nu este prea scump dacă știi cum sa îl folosești. În Olanda, exista o varietate de trenuri diferite, metrou și în unele orașe, autobuze, tramvaie, mașini și biciclete închiriate.

Costurile de transport au cea mai redusă pondere din totalul cheltuielilor. Majoritatea românilor aleg să stea în campus sau aproape de el, astfel încât pot parcurge distanța până la universitate pe jos. Cheltuielile medii lunare sunt de €40/lună în Olanda. Mulți dintre studenți aleg să meargă cu bicicleta.

Telefon și internet. Accesul la comunicare este printre cele mai importante lucruri atunci când ești departe de casă, așa că vei vrea să ții legătura cu cei de acasă. Ca să poți face asta ai nevoie de o cartelă telefonică, prețul ei fiind de 10 €/lună. Abonamentul la internet te costă, în Olanda, 25 de €/lună.

Mâncarea și altele cheltuiei. Îți poți face aprovizionarea cu mâncare din supermarketuri ca Lidl sau Aldi, magazine nemțești care au produse bune la prețuri mici.

Dacă vrei să ieși în oraș, prețurile unei cafele sau ale unui ceai se încadrează în jurul sumei de €2, un sandwich te costă €3, iar dacă vrei ca într-o seară să te bucuri de o pizza pe o terasă din Olanda, prețul acesteia este aproximativ 10 €.

Vestea bună este că există reduceri pentru studenți în Olanda, astfel încât la sfârșit de săptămână te poți bucura de un bilet la cinema cu reducere pentru studenți, prețul acestuia fiind de 6 €

Viața de student în Olanda: prieteni și petreceri

Odată cu noua viața de student, se adaugă și mulți prieteni, precum și noi experiențe. Sunt multe lucruri de făcut, iar dacă nu toată lumea abordează stilul de viață pentru petreceri, Olanda oferă și multe alte opțiuni. Există multe societăți de studenți din universitățile olandeze, de la cele mai bizare până la societățile sportive.

Mai ai nevoie să știi ceva despre viata de student în Olanda? Aveți de gând să studiați în Olanda? Pentru mai multe detalii privind programele de studiu în Olanda, contactează un consilier educational Premium Edu la 0728.960.370 sau trimite un email la mihaela.haiduc@premiumedu.ro[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]